follow us at Twitter
follow us at Facebook
RSS
A A A
 

Landelijk nieuws archief 2013

25-10-2013
Tijd voor dialoog

Nederland in Dialoog organiseert van 4 t/m 10 november samen met zo’n 2150 vrijwilligers en met steun van honderden bedrijven, scholen, gemeenten, welzijnsorganisaties en fondsen dit jaar voor de zesde keer de Nationale Week van de Dialoog. Met 100 deelnemende steden en dorpen is deze Week van de Dialoog de grootste aller tijden. In heel Nederland gaan meer dan 30.000 mensen aan tafel met onbekenden uit hun woon- of werkomgeving voor een goed gesprek.


‘Het is de hoogste tijd om weer echt naar elkaar te luisteren’, verklaart Karin Oppelland van de Stichting Nederland in Dialoog de toenemende belangstelling voor de Week van de Dialoog. ‘Mensen willen echte verhalen, van echte mensen uit hun directe omgeving. De dialoog vergroot de betrokkenheid en de wil om samen in actie te komen. En dat is een sterke basis voor een vitale samenleving.’lees verder »
08-10-2013
Kom en reis mee in de SocialCoupé
Kom en reis mee in de SocialCoupé

Iemand bekend met de SocialCoupé? De SocialCoupé is ontstaan uit een initiatief van Jop Doets en Laurent Lubbers (www.socialcoupe.nl). Zij willen samen met NS laten zien dat de trein een ideale plek is om elkaar te ontmoeten en in een leuk gesprek verzeild te raken. Nederland in Dialoog is uitgenodigd om op 6 november in de SocialCoupé van Den Haag Centraal naar Groningen en terug de dialoog met de reizigers aan te gaan.

Dit is het gevolg van eerder gevoerde gesprekken en veel gezamenlijke kernwaarden. Naast de stilte in de trein, krijgt het gesprek tussen onbekenden weer een platform om te ontstaan. Graag leveren wij daar een bijdrage aan.

Twee gespreksleiders van Nederland in Dialoog rijden deze dag mee om na ieder vertrek van een station de dialoog te starten met wie er is ingestapt.

Durf je te luisteren naar de ander en naar jezelf? Zin in een onverwachte ontmoeting?

Stap dan in!

De trein vertrekt om 10:34 uit Den Haag Centraal, 13:14 in Groningen, 13:46 weer retour en is 16:26 terug in Den Haag Centraal

04-10-2013
Ook Brussel in Dialoog!

In de week van 14 tot 20 oktober wordt in Brussel de week van de Dialoog gehouden. Sinds 2007 wordt Brussel in Dialoog door Regionaal Integratiecentrum Foyer georganiseerd. Met Brussel in Dialoog wil Foyer in samenwerking met tientallen partnerorganisaties mensen rond de tafel brengen.

Tijdens de week van Brussel in Dialoog kan men overal in de stad mee aanschuiven aan een dialoogtafel om ervaringen uit te wisselen rond het thema ‘Onderweg’. Een dialoogbegeleider breekt het ijs en zorgt voor een goed verloop van de dialoog. Kennis maken, ervaringen delen, dromen uitwisselen en nadenken over concrete acties staan daarbij centraal. Brussel in Dialoog wil actief burgerschap en ontmoeting stimuleren in een context van diversiteit. Klik hier voor de site van Brussel in Dialoog

16-09-2013
Volop beweging bij dialoogsteden
Volop beweging bij dialoogsteden

In veel plaatsen en steden komt de voorbereiding van de Dag van de Dialoog op gang. Nieuwsbrieven, startbijeenkomsten en het werven van deelnemers, het begint te bruisen. Deze week verscheen de nieuwsbrief van IJsselstein (http ://www.ijsselsteinindialoog.nl/nieuws/ en in Heerenveen werd een startbijeenkomst georganiseerd voor tafelorganisatoren en gespreksleiders. 

Ook dit jaar zijn er nieuwe steden die zich hebben aangesloten bij het landelijk netwerk van coördinatoren. Goes is bijvoorbeeld één van deze nieuwe steden. Sinds vorige week is de website van Goes 'in de lucht' (http://www.goesindialoog.nl/). Maar ook in Emmen, Barendrecht, Sneek, en in Vlissingen kun je dit jaar aanschuiven bij een dialoogtafel.

 

Wethouder en gespreksleider Age Hartsuiker tijdens de startbijeenkomst in Heerenveen. 

11-07-2013
Start nieuwe World=UTeams in september 2013!

‘Heb jij een boodschap aan de wereld?’

‘Je hebt ideeën over hoe het beter kan. Over hoe het beter móet. Bij jou in de buurt, maar ook in de rest van de wereld. Je wilt daarover graag in gesprek. En je wilt in actie komen. Samen met andere jongeren, experts en beslissers uit de politiek en het bedrijfsleven.’ De werving van jongeren voor zeven nieuwe World=U Teams is begonnen. Nog voor de zomervakantie worden jongeren van 16--‐24 jaar benaderd om mee te doen aan World=U. De nieuwe teams starten in september. Lokaal, gefaciliteerd door lokale Rabobanken. En landelijk met een kick-off op zaterdag 5 oktober.

Elk World=U team gaat in gesprek over wereldvraagstukken rond de thema’s voedsel, klimaat en geld & waarde(n). De centrale vraag is: ‘Waarvoor wil jij in actie komen?’ De jongeren bedenken hun eigen plan voor een betere, duurzame wereld. Ze onderzoeken wat ze zelf lokaal kunnen doen. De Rabobank, het Wereld Natuur Fonds en Nederland in Dialoog zetten hun netwerk en experts in om hen te helpen op hun ontdekkingsreis. In april 2014 komen de plannen tot uitvoering en worden ze zichtbaar overal in het land.

 

De zeven nieuwe World=U Teams starten in: Enschede/Haaksbergen, Flevoland, Helmond, IJsseldelta (Zwolle), Rotterdam, Zuid‐Holland Midden (o.a. Delft) en Westelijke Mijnstreek (Sittard/Geleen). Op uitnodiging van de lokale Rabobanken komen de teams in september voor het eerst bij elkaar. Tijdens de landelijke kickoff op zaterdag 5 oktober maken de jongeren kennis met de dialoog, de thema’s en met elkaar. Jongeren die interesse hebben om mee te doen kunnen zich aanmelden bij de lokale Rabobank of via het aanmeldformulier op www.worldisu.nl.lees verder »
20-06-2013
Zomerdialogen in Breda!
In aanloop naar de Week van de Dialoog van 4 t/m 10 november, organiseert Breda in Dialoog een aantal zomerdialogen. Iedereen die zin heeft in een goed gesprek en om nieuwe mensen te ontmoeten of erover denkt om een dialoogtafel te organiseren, is heel erg welkom om aan te schuiven. 
 
 Klik hier voor meer informatie

 

20-06-2013
Performatory trekt op met Nederland in Dialoog

Performatory in Breda, dat een impuls geeft aan sociale innovatie, gaat ook in 2013 samenwerken met Nederland in Dialoog. Na de zomer zal Performatory 25 gespreksleiders opleiden die in heel Nederland kunnen worden ingezet om dialoogtafels te begeleiden. Letterlijk samen performen om kennis in te zetten voor een sterke Week van de Dialoog in November.

20-06-2013
Train de trainerbijeenkomst zonder OMA!?

‘Een goede gespreksleider laat OMA thuis’ was een van de tips tijdens de eerste train de trainerbijeenkomst van 2013  van Nederland in Dialoog op 17 juni.


lees verder »
04-06-2013
Een nieuw begin voor Nederland in Dialoog

Nederland in Dialoog heeft na overleg met coördinatoren uit het hele land in maart nieuwe posters, inspiratiekaarten en reactiekaarten ontwikkeld om lokale organisatoren mee te ondersteunen Deze kunnen worden aangevraagd bij Nederland in Dialoog. Het landelijk thema voor 2013 is vastgesteld: Dialoog, een feest van halen en brengen; meer doen voor je buurt.

De voorbereidingen voor de Week van de Dialoog zijn in de meeste plaatsen al in gang, en ook Nederland in Dialoog loopt zich warm voor de Dag van de Dialoog: op 17 juni is er ‘s-middags een train de trainerbijeenkomst in Seats2 meat in Utrecht. ’s-Avonds wordt de maandelijkse dialoog georganiseerd met als thema ‘hernieuwd kennismaken met de dialoog’. De gespreksleiding die avond is in handen van Saar Franken. Aanmelden voor deelname kan via mail bij Karin Oppelland: karin@nederlandindialoog.nl 

11-05-2013
Proefdialoog op 7 juni in Middelburg

Afgelopen jaar was een mooie begin van Middelburg in Dialoog.

 

“We hadden 20 tafels door heel Middelburg met bijna 200 deelnemers. We hebben meer dan 25 gespreksleiders opgeleid, jong en oud. En tenslotte werden we genomineerd voor de Lange Jan Award.....”  aldus een trotse Margot Verhaagen, lokale coördinator.

Kortom een mooi begin van Middelburg (e.o) in Dialoog. Een initiatief dat in 2013 wordt voortgezet op vrijdag 8 november en zaterdag 9 november.

 

Om alvast in de stemming te komen organiseert het kernteam een proefdialoog. Letterlijk het proeven van de dialoog. Margot Verhaagen: “Niet alleen kennismaken met de dialoog maar ook hoe brengen we de dialoog dit jaar nog verder dan in 2012 en hoe kunnen we Walcheren kennis laten maken met de Dialoog? Walcheren in Dialoog......”

 

Wilt u de proefdialoog meemaken? Dan bent u van harte welkom op 7 juni vanaf 13.30 uur in het prachtige pand van Torenvliet aan de Koudekerkseweg in Middelburg. Gastheer deze middag is de Stichting Arduin en het thema is Respect.

 

Het programma voor deze middag ziet er als volgt uit:

13.30 inloop

14.00 begin met de Dialoogtafels

15.45 einde van de Dialoogtafels en terugkoppeling

16.00 vooruitblik naar november 2013

16.30 hapje en drankje en napraten